Tilfældigt Citat

Age does not protect you from love. But love, to some extent, protects you from age.

— Jeanne Moreau

Stifado

(4 personer)

Vi elsker at rejse i Grækenland, og vi holder meget af den traditionelle græske mad. En af de retter, man næsten altid finder på menukortet, er stifado. Vi har fået mange forskellige udgaver af denne ret … det er som om hver græske kok har sin egen måde at lave det på.
Nogle ting har vi ikke lyst til at prøve på at lave selv, og i lang tid var stifado en af dem. Men efter at have fået en færdig stifado-krydderiblanding af en kollega – som vi prøvede med et godt resultat – fik vi mod på at lave vores helt egen udgave af stifado. Nu har vi efterhånden fået den afprøvet nogle gange, og vi er selv godt tilfreds. Denne udgave af stifado er MEGET smagfuld, så hvis du har det bedst med mad, der er lidt mere “diskret”, skal du nok finde en anden opskrift! 😉

Et billede af nogle af ingredienserne. Ikke det bedste billede – tager nogle nye ved lejlighed 🙂

Ingredienser:
500-600 gr. okse- eller kalvekød
Fedtstof til stegning (vi bruger olivenolie)
5 fed smadret/knust/presset hvidløg
1 finthakket løg
2 hakkede chili
1 tsk stødt spidskommen

2 dl rødvin
2 dl oksebouillon
1 dåse hakkede tomater (eller 2-3 store friske hakkede tomater)
2 spsk brun farin
2 tsk salt
1 tsk rosmarin
1 tsk timian
4 laurbærblade
1 stang kanel
2 spsk vineddike

I en gaze-pose (ellers er det ikke til at fiske op senere):
1 tsk hele nelliker
2 tsk peberkorn
1 hel stjerneanis

150-200 gr perleløg eller andre små løg

Evt. lidt mel eller sovsejævner eller hvad du nu kan lide at bruge …
Evt. frisk persille/mynte (til pynt)

Tips:
Det er ikke så vigtigt hvilken type okse-/kalvekød du bruger. Find noget kød der ser pænt ud til en fornuftig pris. Skær fedt og hinder væk.
Perleløg kan godt købes dybfrosne (hvis du ikke ynder at stå og pille en masse løg), men husk at tø dem op inden brug.
Vi følger altid ovenstående – også selv om vi kun er to personer. Så fryser vi bare halvdelen ned – det er fortrinligt når det genopvarmes!

Fremgangsmåde:
Gør alle ingredienserne klar.
Skær kødet i store tern (3-4 cm)
Brun kødet lidt af gangen på en pande (lidt af gangen for at det ikke skal ende med at “koge”) – det skal bare lige brunes, ikke gennemsteges.
Svits herefter hakket løg, hvidløg og chili i fedtstoffet, lad spidskommen svitse med de sidste 5-10 sekunder.
Kom kød og løg-blanding i en gryde, tilsæt rødvin og derefter alle øvrige ingredienser pånær perleløg. Lad bare panden stå med resten af fedtstoffet – du skal bruge den senere.
Bring gryden i kog og lad derefter retten simre en times tid ved svag varme.
Giv perleløgene en tur på panden, så de lige får lidt farve.
Hæld perleløgene i gryden og lad det simre endnu en time. Nyd duften der breder sig – og gør det tilbehør klar, som du nu synes passer sig.
Fisk til sidst gaze-pose, laurbærblade og kanelstang op.

Afhængigt af hvordan du serverer din stifado, kan det være at du lige skal jævne den lidt.
Vi kan f.eks. godt lide at få “græske kartofler”, tzatziki og lidt tomatsalat til, og så er det skønnest at stifadoen ikke er for tynd.
Serverer du den bare i en skål med brød til, så behøver du måske ikke jævne den.

Du er velkommen til at skrive en kommentar