Stifado

(4 personer)

Vi elsker at rejse i Grækenland, og vi holder meget af den traditionelle græske mad. En af de retter, man næsten altid finder på menukortet, er stifado. Vi har fået mange forskellige udgaver af denne ret … det er som om hver græske kok har sin egen måde at lave det på.
Nogle ting har vi ikke lyst til at prøve på at lave selv, og i lang tid var stifado en af dem. Men efter at have fået en færdig stifado-krydderiblanding af en kollega – som vi prøvede med et godt resultat – fik vi mod på at lave vores helt egen udgave af stifado. Nu har vi efterhånden fået den afprøvet nogle gange, og vi er selv godt tilfreds. Denne udgave af stifado er MEGET smagfuld, så hvis du har det bedst med mad, der er lidt mere “diskret”, skal du nok finde en anden opskrift! 😉

Et stykke oksebov på 1,2 kilo, hvoraf der bliver kød til 2 gange stifado
Et stykke oksebov på 1,2 kilo, hvoraf der bliver kød til 2 gange stifado

Tidsforbrug: 1 time til forberedelse (hvis du går og nusser lidt med det) + 2 timer til tilberedelse (altså ca. 3 timer ialt, så det er ikke lige stifado du skal lave, hvis du bare skal have noget hurtigt aftensmad 😉 )

Ingredienser:
500-600 gr. okse- eller kalvekød
Fedtstof til stegning (vi bruger olivenolie)
5 fed smadret/knust/presset hvidløg
1 finthakket løg
2 hakkede chili
1 tsk stødt spidskommen

2 dl rødvin
2 dl oksebouillon
1 dåse hakkede tomater (eller 2-3 store friske hakkede tomater)

Eksempel på ingredienser til stifado
Eksempel på ingredienser til stifado

2 spsk brun farin
2 tsk salt
1 tsk rosmarin
1 tsk timian
4 laurbærblade
1 stang kanel
2 spsk vineddike

I en gaze-pose (ellers er det ikke til at fiske op senere):
1 tsk hele nelliker
2 tsk peberkorn
1 hel stjerneanis

150-200 gr perleløg eller andre små løg

Mel eller sovsejævner eller hvad du nu kan lide at bruge …
Evt. frisk persille/mynte (til pynt)

Tips:
Det er ikke så vigtigt hvilken type okse-/kalvekød du bruger. Find noget kød der ser pænt ud til en fornuftig pris. Skær det værste fedt og hinder væk. Vi har haft god held med at købe et stykke oksebov på godt 1 kilo (det du ser på billederne her på siden), hvoraf vi så har kød til 2 gange stifado.
I en tidligere udgave af denne opskrift, havde vi skrevet, at man godt kan bruge frosne perleløg. Det kan man principielt også, men efter at have prøvet friske perleløg, vil vi aldrig bruge andet fremover (de smager efter vores mening bare bedre)!!
Vi laver altid ovenstående portion – også selv om vi kun er to personer. Så fryser vi bare halvdelen ned – det er fortrinligt når det genopvarmes!

Kødstykkerne brunes på panden
Kødstykkerne brunes på panden

Fremgangsmåde:
Gør alle ingredienserne klar.
Skær kødet i store tern (3-4 cm)
Brun kødet lidt af gangen på en pande (lidt af gangen for at det ikke skal ende med at “koge”) – det skal bare lige brunes, ikke gennemsteges.
Svits herefter hakket løg, hvidløg og chili i fedtstoffet, lad spidskommen svitse med de sidste 5-10 sekunder.
Kom kød og løg-blanding i en gryde, tilsæt rødvin og derefter alle øvrige ingredienser pånær perleløg. Lad bare panden stå med resten af fedtstoffet – du skal bruge den senere.
Bring gryden i kog og lad derefter retten simre en times tid ved svag varme.
Giv perleløgene en tur på panden, så de lige får lidt farve.
Hæld perleløgene i gryden og lad det simre endnu en time. Nyd duften der breder sig – og gør det tilbehør klar, som du nu synes passer sig.
Fisk til sidst gaze-pose, laurbærblade og kanelstang op.

Jævn nu din stifado med meljævning eller lignende … og den er klar til servering. Server den med det tilbehør du kan lide – vi kan f.eks. godt lide at få “græske kartofler”, tzatziki og måske lidt tomatsalat til. I Grækenland får man den nogle gange bare med brød til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.