Samos (2017)

Vi nyder en frappe på Pythagoras torvet i Vathi/Samos
Vi nyder en frappe på Pythagoras torvet i Vathi/Samos

September 2017, 2 uger på Samos. Ja, så kom vi igen til Samos – og det er nu 4. gang, vi har besøgt denne dejlige ø. Vi har ofte sagt, at vi gerne vil se så mange steder i verden som muligt – så hvorfor ender vi nu på Samos igen? For det første er vi generelt ret vilde med græske øer – og Samos er en af de øer, hvortil det ofte er muligt, at finde en rejse til en rimelig pris. For det andet er Samos en rigtig rigtig dejlig og ikke mindst frodig ø! På trods af vores ønske om at se nye steder, har vi vel efterhånden en håndfuld steder i verden, hvor vi gerne vil komme flere gange … og Samos er et af dem.
I vores sidste rejsebeskrivelse fra Samos skrev vi, at kom vi igen til Samos, så ville vi igen vælge at bo i Votsalakia. Det gjorde vi så – og det fortrød vi ikke. Godt nok er det en by, der nærmest består af hoteller, restauranter og forretninger – ingen gamle snævre gader, intet torv med taverna’er, hvor de gamle mænd sidder og snakker, ingen “lokal charme” osv. Men sammenlignet med de andre områder, hvortil der arrangeres rejser, så er der en dejlig ro i Votsalakia … det føles ikke så “kommercielt” og man kan ende med at blive “et kendt ansigt” på ens yndlingsrestaurant. At der så også er flere dejlige strande indenfor kort afstand gør det jo heller ikke værre. Vil vi så bo i Votsalakia næste gang vi kommer til Samos? Både ja … og måske!! ? Vi besøgte på denne tur byen Ireon og snakkede om, at det også kunne være en mulighed at bo der – men hvis det ikke lige passer ind i planerne, så vil vi tage Votsalakia igen.

Fra vores værelse på Hotel Alexandra
Fra vores værelse på Hotel Alexandra

Hotel/Billeje
Vi boede denne gang på Hotel Alexandra – og det var alletiders for os. Stille og roligt sted, ikke noget fancy, men pænt og rent og det flinkeste personale. Vi fik et værelse et godt stykke væk fra vejen/indgangen og var godt tilfredse med det. Værelset var på 1. etage og med en dejlig balkon, hvor vi kunne sidde og få vores morgenmad (en lille kilometer øst for hotellet ligger et bageri, hvor man kan få dejligt friskbagt brød om morgenen). Hotellet har også en pool, som vi (traditionen tro 😉 ) ikke prøvede.
At Sun Cars biludlejning så også er en del af Hotel Alexandra, gjorde det jo bare endnu nemmere at leje en bil. Vi lejede nøjagtig den samme Suzuki Vitara, som vi lejede sidst vi var på Samos. Og når man bor på hotellet, har lejet bil der før, hyggesnakker lidt med udlejeren – og iøvrigt lejer en (lidt ældre) bil i 11 dage i september, så kan man også få den til en rimelig pris (30 €/dag).

Lidt uden for Kosmadei har man denne udsigt!!
Lidt uden for Kosmadei har man denne udsigt!!

Ting at gøre/opleve på Samos
Som før nævnt har vi tidligere skrevet en rejsebeskrivelse vedr. Samos. Selvom vi denne gang forsøgte at gøre noget andet/se nogle andre steder, end de tidligere gange vi har været på Samos, så endte vi mange af de samme steder igen. Det giver ingen mening af beskrive dem igen, så dem springer vi over – og forsøger istedet at beskrive nogle af de ting/steder, som vi ikke tidligere har skrevet om.

Den alternative vej til Karlovassi
Når man bor i Votsalakia og gerne vil ud og se andre steder på Samos i sin lejede bil, så kan man godt komme til at køre til Karlovassi en del gange. Det er en god vej, og skal du til Vathi/Samos, så er det hurtigere, end at køre “den anden vej rundt” (altså over Pythagorion). Men det er måske også lidt en kedelig vej. Et alternativ, som vi brugte et par gange, er at køre over Kastani og Lekka – det er en virkelig smuk tur og ikke trafikeret vej. Den tager lidt længere tid, men det var det værd, synes vi. Det er også fra denne vej, at du kan tage turen op til Kosmadei med den flotte udsigt over dalen og Karlovassi (og hvis du går lidt ud af grusvejen, har du udsigt til Kerkis bjerg-området).
Når du kommer fra Votsalakia, finder du vejen til Kastani oppe ved vindmøllerne ovenfor Marathokampos.

Den store kouros i Samos' arkæologiske museum
Den store kouros i Samos’ arkæologiske museum

Det arkæologiske museum samt andre steder i Vathi/Samos
Mange vil måske vrænge næse, når de hører et museum nævnt i forbindelse med, hvad der vel trods alt er en “solferie”. Men hvis du kommer til hovedbyen Vathi (som også slet og ret kaldes Samos), så vil vi nu alligevel anbefale, at du bruger lidt tid (f.eks. en formiddag) på at traske rundt i byen og se nogle af de spændende steder.
Der er en del parkeringsmuligheder nede ved havnen, og så er der ikke langt at gå op til den lille bypark “City Samos Garden”, hvor du kan nyde skyggen under de store træer. Lige ved siden af byparken er St. Spyridon kirken. Du er selvfølgelig anstændigt påklædt, når du er væk fra stranden – så gå roligt en tur ind i kirken, den er virkelig flot. Smid et par mønter i kirkebøssen og tænd et lys, mens du sender tanker til nogen du holder af. Ved siden af kirken er der et markedsområde, som du også kan kigge nærmere på.
Skråt overfor kirken ligger det arkæologiske museum, hvor der er udstillet mange af de ting, som er fundet ved udgravninger omkring Hera templet (som vi også denne gang besøgte … læs evt. lidt om vore tidligere besøg i templet her). Når man ser alle de ting, forstår man endnu mere hvor stort og fantastisk Hera templet må have været engang! Hovedattraktionen på museet er den store “kouros” – en figur med en højde på 4,75 meter (ifølge visse kilder den største af sin slags i verden).
Når du har fået kultur nok, kan du slentre lidt rundt i “shopping området” (de bilfrie gader lige bag havnefronten) og ende på “Pythagoras torvet”, hvor du kan få dig en god gang frokost på en af de mange cafeer/tavernaer og sidde og “glo” lidt på de forbipasserende 😎 .

Karlovassi (både den ene og den anden del)
Umiddelbart kan Karlovassi virke som en lidt kedelig by, som man bare skal igennem for at komme et andet sted hen. Det er dog lidt synd, for der er mange dejlige steder i byen. Byen består egentlig af 4 dele: Paleo Karlovassi, Neo Karlovassi, Meseo Karlovassi og havneområdet Limani. Vi havde denne gang besluttet os for at kigge lidt nærmere på byen, og fik besøgt både Neo Karlovassi, som er en moderne universitetsby, og Paleo Karlovassi, som er den gamle bydel.
I Neo Karlovassi er det nemmest at finde en parkeringsplads langs vejen sydfra, gå lidt rundt i de gamle gader, tag et kig på/i kirken, find frem til det store centrale torv og få en kaffe på en af cafeerne.

På vej mod vandfaldet ved Potami
På vej mod vandfaldet ved Potami

I Paleo Karlovassi er der et lille torv, hvor man kan parkere. Der er indtil flere kirker i byen, men vi tog gåturen over til den lille Agia Triada kirke, der ligger smukt på en bakketop (det er den kirke man meget nemt får øje på, når man kommer af vejen fra Potami). Tilbage på torvet er der et par taverner, hvor man kan få en frappe eller hvad man nu har lyst til (ja, vi får meget kaffe/frappe, når vi er i Grækenland).

Vandfaldet ved Potami (og restauranten)
Noget der er omtalt i alle guidebøger, er vandfaldet ved Potami. Vi kan ikke rigtigt sige noget om det, for vi har aldrig været helt fremme ved selve vandfaldet. Man skal gå et stykke i selve vandløbet/floden, for at komme til vandfaldet – og det gad vi ikke lige, da vi hørte fra andre, at det ikke var noget særligt. Men selve gåturen fra asfaltvejen og ind til der, hvor man hopper i vandet, er en rigtig dejlig tur gennem frodig natur – og kan bestemt anbefales. Og der, hvor de andre hoppede i vandet, tog vi istedet den meget stejle og “spændende” trappe op til den lille restaurant, der ligger ovenfor kløften. Selve trappen er en oplevelse og i restauranten kan man så få sig en gang frokost, hvis det er ved at være den tid på dagen.

Udsigt fra den ene af hulerne (den lidt sværere tilgængelige)
Udsigt fra den ene af hulerne (den lidt sværere tilgængelige)

Pythagoras hule(r)
Noget andet, der også er beskrevet i alle guidebøger, er Pythagoras’ hule. På vore tidligere ture til Samos har vi aldrig besøgt denne hule. Det fik vi så rådet bod på denne gang. Nogle går hele vejen derop fra Votsalakia – vi valgte nu at køre. Der er en lille cafe og mulighed for at parkere lige der, hvor stien starter op ad bjerget. Stien er ikke til at tage fejl af, og der er lavet trappetrin en del steder. Oppe ad stien kommer man til en lille kirke og længere oppe til selve hulen og endnu en lille kirke. Et stykke inde i hulen er et kæmpe stort og meget dybt hul – lad endelig ikke børn løbe ind i nærheden af det. Hav evt. en lommelygte med, så du kan gå et stykke ind og se hvad vi mener.
Hvis man kigger godt efter på stien, vil man se, at der går en lille “primitiv sti” ind til venstre (når man er på vej nedad). Den sti er lidt udfordrende … man skal f.eks. op af et lille stykke stejl klippe – men der er et tov, man kan bruge til hjælp. Det er besværet værd at tage denne sti også, da den fører op til en anden hule, som faktisk er flottere/mere imponerende end den første.
Når du er nede af bjerget igen, kan du snuppe en kaffe i den lille cafe – og sidde og kigge på andre der starter turen op 🙂

Pisili Ammos stranden (den vestlige)
Pisili Ammos stranden (den vestlige)

Strandene generelt og Psili Ammos stranden (vest for Votsalakia) specielt
Der er mange strande på Samos – og mange af dem er rigtigt flotte med krystalklart vand og bjerge og skove som baggrund. Men mange af dem er også sten-strande. Og når man, som os, bedst kan lide sandstrande, så ender man måske med at finde en favoritstrand eller to, hvor der er dejligt sand.
Når man bor i Votsalakia, har man selvfølgelig den lokale strand næsten lige uden for døren – og den er heller ikke at foragte, specielt hvis man går helt hen i den ende, hvor “Nick The Greek” ligger. Der er dejligt sand og “Nick” laver rigtig god mad.
Vores favorit strand blev dog Psili Ammos (den vestlige … der findes 2 på øen). Her er rigtig meget dejligt sand (både på stranden og i vandet), ikke så mange mennesker og en taverna og en bar lige bag ved stranden. Der er ingen toiletter nede på stranden, men selvfølgelig på tavernaen.
Psili Ammos (den østlige) er også en rigtig fin sandstrand, og her er der mange forskellige tavernaer at vælge imellem – men her er også relativt mange mennesker.
Megalo Seitani er også en super strand, men det kræver jo lige en lille vandretur at komme dertil. Se evt beskrivelse af turen her.

Vandreture
Ud over at vi denne gang gik nogle af de vandreruter, som vi har prøvet før, så fik også prøvet et par nye denne gang.

Fra det hyggelige torv i Vourliotes
Fra det hyggelige torv i Vourliotes

Gennem Nattergale-dalen til Vourliotes og Manolates
Hvis man kører til Agios Konstatinos (på nordkysten), drejer mod syd mod Manolates og parkerer der, hvor der går en grusvej, med en masse skilte på træerne, ind til venstre, kan man gå en dejlig tur op gennem “Nattergale-dalen”. Vi bestemte os for at prøve at gå op til Vourliotes, holde en pause der, gå videre til Manolates, spise frokost der og så gå tilbage til bilen. Det lykkedes da også, men det blev en lidt hårdere tur for vores gamle ben, end vi lige havde regnet med. Det skyldes nok mest af alt, at vi valgte at gå “rundt om” dalen på vej til Manolates … istedet for en mere direkte vej lidt ned i dalen og så op igen. “Frokosten” i Manolates blev ved 16-tiden 😆 og det endte vist med at være halvmørkt inden vi var tilbage i Votsalakia. Vandreturen blev på omkring 17 km og effektiv “vandretid” var 4½ time. Selvom den var lidt hård, var det en rigtig flot tur – og begge byer er bestemt et besøg værd, hvad enten du så går eller kører dertil.
Du kan se turen (og startpunktet) her.

Fra Paleochori til kysten
Dejlig tur ad en sti ned til kysten (med udsigt til Fournoi øerne), undervejs kommer du forbi et kloster – retur af en grusvej.
Du kan se turen her.

Græsk mad er dejligt. Noget af det vi holder mest af, er at bestille forskellige små-retter og så deles om det hele.
Græsk mad er dejligt. Noget af det, vi holder mest af, er at bestille forskellige små-retter og så deles om det hele.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.