Skopelos (2013)

September 2013 – 2 uger i Grækenland. Denne gang gik turen til øen Skopelos – naboøen til Skiathos, som vi tidligere har besøgt. Allerede da vi var på Skiathos, og gik og kiggede over på Skopelos, snakkede vi om, at det kunne være interessant at besøge Skopelos engang.
Efterfølgende læste vi forskellige beskrivelser af Skopelos, og da det lige lød som en ø for os, blev det altså her turen gik hen i år. Vi købte en færdigpakket chartertur ved Apollo Rejser (Apollo har ingen guider på Skopelos, men samarbejder med en lokal agent “Dolphin of Skopelos”).
Vi havde en rigtig dejlig ferie og fik både badet i det krystalklare vand, vandret i de store skove, kørt ad små snoede bjergveje, slentret i hyggelige smalle gader i byerne og spist masser af dejlig græsk mad.

En typisk udsigt på Skopelos
En typisk udsigt på Skopelos

Øen generelt
Skopelos er den mest frodige og grønne græske ø, som vi nogensinde har været på (og vi har da efterhånden været på nogle stykker). Store dele af øen er dækket af regulær skov.
I selve Skopelos by er der en del turister, men ellers er det efter vores mening en meget lidt “turistet” ø.
Ud over Skopelos by, er der en række byer fordelt langs øens sydside – f.eks. Agnondas, Panormos og Elios. I modsætning til Skiathos, er der her tale om mere “regulære” små hyggelige græske byer, med en lille havn, et eller flere supermarkeder, nogle restauranter og hoteller samt ofte en dejlig strand. Byen Glossa har hverken havn eller strand, men skal alligevel nævnes, da det er en rigtig spændende by med et virvar af små, smalle og stejle gader. Færgen fra Skiathos lægger (ud over Skopelos by) også til i Glossa – men hvordan det, når nu byen ikke har en havn? Lige nedenfor Glossa ligger havnebyen Loutraki, som færgeselskabet åbenbart også kalder Glossa!
Der er rigtig meget snak om “Mamma Mia” på Skopelos – det skyldes at en del af filmen Mamma Mia er optaget på Skopelos

Udsigten fra Hotel Denise ud over Skopelos by
Udsigten fra Hotel Denise ud over Skopelos by

Hotellet
Vi boede på Hotel Denise, som ligger i udkanten af Skopelos by. Hotellet ligger højt, så hvis man gerne vil spise sin aftensmad på en af restauranterne nede ved havnen, så skal man påregne at tage de mange trappetrin tilbage til hotellet med fyldt mave, hvis man da ikke vælger at tage en taxi eller køre selv. Vi har ikke lyst til at køre, når vi har siddet og delt en flaske vin – og man trænger vel altid til at røre sig lidt – så vi tog gåturen ned og op næsten hver aften. Der findes også nogle restauranter “oppe i højden”, så man kan slippe for at gå så langt … specielt kan anbefales Peparithos, Podi og Alexanders (vi spiste et par gange på alle 3 restauranter).

På vej rundt i den smukke natur på ATV'en
På vej rundt i den smukke natur på ATV’en

Billeje
Vi valgte denne gang at leje en ATV istedet for en bil. Et par af de unge mennesker i familien havde lejet sådan et bæst på en ferie, og anbefalede os at prøve det – og skal det prøves, så skal det prøves ordentligt … så vi lejede ATV’en for 11 dage!
Det fungerede fint, og ATV’en bragte os til alle afkroge af Skopelos (mange af dem i hvert fald). Man skal være klar over, at det at køre en ATV er slet ikke det samme som at køre en scooter eller en motorcykel. En ATV er vel allermest velegnet til at køre “off-road” med en person på … vi var to personer på og kørte meget af tiden på asfalt. Det kræver lidt tilvænning og lidt forsigtighed i svingene, specielt hvis vejen hælder “til den forkerte side”. Men det gik uden andre problemer end at chaufføren fik lidt flere armmuskler 🙂 og det er alletiders at køre rundt helt i fri luft, når nu vejret er til det! ATV’en havde en bagageboks bagpå, hvilket vi var rigtig glade for – så kunne man have et par små rygsække og lidt proviant med på turen, og man havde et sted at låse styrthjelmene inde, når man forlod ATV’en.

Klippen med Mamma Mia kirken på toppen
Klippen med Mamma Mia kirken på toppen

Vandreture
Der er nogle få afmærkede vandreruter på Skopelos. Vi fulgte en af disse halvvejs en dag, men ellers opfandt vi vore egne vandreruter. Der er som før nævnt en fantastisk natur på Skopelos, så der er masser af muligheder for skønne gåture. Vi købte et godt kort over øen (topografisk kort fra firmaet Anavasi – 6€), og det blev vores bedste værktøj til planlægning af ture. Vi lånte også en bog af Dolphin med beskrivelser af vandreruter, men den kunne vi ikke rigtig finde ud af at bruge (den var meget tekst-baseret – vi er vist mere til det visuelle 😛  ).
Et par ture, som vi gerne vil anbefale, er for det første turen rundt om Mount Delphi, som er øens højeste punkt (vores rute var ca. 16 km.).
For det andet turen fra Palio Klima tværs over øen til Agios Ioannis (også kaldet Mamma Mia kirken) og tilbage igen (vores rute var ca. 11km.).
Begge disse ture byder på varieret landskab, smukke skove og en fantastisk udsigt. Og uanset om du holder af ABBAs musik eller ej, så er Mamma Mia kirken et besøg værd – den ligger meget spektakulært på toppen af en klippe ude i havet.

Kastani stranden
Kastani stranden

Strandene
Der er mange strande på Skopelos – ikke så mange og så flotte som på Skiathos, men der er noget for enhver smag – ja, heldigvis lige med undtagelse af kæmpestore overfyldte strande med masser af vandscootere og bananbåde. Vores favorit strand blev Kastani – der er dejlig sand både på stranden og i vandet, der er gratis liggestole, der er et område bagved med græsplæne, toilet, bruser og en cafe, hvor de laver rasende gode cappuccino og så er der en fantastisk natur der omkranser stranden. Der kan periodevis være lidt mange mennesker på stranden (i forhold til størrelsen), specielt når der kommer en turbåd forbi (Kastani stranden er også kendt fra Mamma Mia filmen 😉  ). Andre strande, som vi synes er rigtig gode: Stafilos, Panormos og Milia.

Seværdigheder
Vi har allerede nævnt naturen, strandene, Mamma Mia kirken og de små gader i Glossa.
I selve Skopelos by er der også masser af små gader, som man sagtens kan bruge nogle timer på at fare vild i. I Skopelos by er der også ruiner af en gammel borg – og der er mange kirker, hvor den mest specielle (set udefra) nok er den der ligger på en klippe tæt på havnens yderste mole. Der er masser af restauranter og cafe’er langs havnen og det er rigtigt hyggeligt at sidde der og betragte livet i byen.
På Skopelos er der også mange klostre – nogle af dem kan man gå til fra Skopelos by. De er bestemt et besøg værd – det er altid lidt specielt at træde inden for i en “lille verden for sig selv”. Det flotteste kloster, efter vores mening, er Agia Varvara (3 km. øst for Skopelos by). Men besøg endelig Evangelismos og Prodhromos også … de ligger alle 3 indenfor kort afstand. De fleste klostre er åbne for turister dagligt, men check åbningstiderne på forhånd, hvis du ikke vil gå/køre forgæves.

2 Comments

  1. Klostrene ved Skopelos er idag: et med en enkelt munk, derefter to tæt på hinanden og det ene er lukket angiveligt pga problemer, som opsynsdamen i det andet fortalte. Der var ingen nonner og intet håndarbejde eller ander end postkort at købe i klostrene.
    Vi kørte på den angivne ATV, boede i Neo Klima, og nåede Skopelos på ca. 35 min. og videre højre om havnen op til kostrene. Vi var liiige en omvej ad snoede, hede grusveje som endte blindt, før vi forstod, at det var forkert. Man skal køre ad asfaldtveje op mod klostrene.
    Turen til Mamma Mia kapellet overfor Glossa er vildt smuk og klatreturen op er ikke for sarte sjæle som min. Svær højdeskræk gjorde, at jeg havde vældig ondt i lårene af anspændthed resten af dagen.
    Elios strand er sandstrand, mens stranden nedenfor vores hotel, som kan anbefales, er stenstrand. Vores hotel hed Delphi Resort.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.