Grietjie Nature Reserve/Phalaborwa (2010)

Afrika får vi aldrig nok af, og da vi igen fik mulighed for at planlægge en tur til Afrika (i februar 2010), overvejede vi et gensyn med Kenya, som vi sidst besøgte i 1996. Efter at have undersøgt forskellige muligheder og priser fandt vi ud af, at vi til samme pris (eller måske endda lidt billigere) kunne komme til Sydafrika, som vi aldrig har besøgt før. Da vi gerne vil se så meget af verden, som muligt, faldt valget på Sydafrika – og vi var ikke i tvivl om, at det skulle være den nordøstlige del af Sydafrika (hvor Krüger National Park ligger), som skulle være målet for vores første besøg.

Vi bookede først flybilletterne direkte ved flyselskaberne. Ved derefter at søge lidt på Google, fandt vi tilfældigt indtil flere danskejede lodges i området omkring Krüger.  Det er ikke fordi, at vi absolut skal bo på noget danskejet, men beskrivelserne af de forskellige steder samt de udflugter, de som standard havde inkluderet, tiltalte os. Vi endte med at booke ophold (inkl. udflugtspakke) ved danskejede Inyanga Safari.

Turen derned og hjem

Fra lufthavnen i Phalaborwa

Vi fløj med Lufthansa fra Billund til Frankfurt og videre derfra til Johannesborg. Fra Johannesborg fløj vi med South African Airways til Phalaborwa. I den lille og helt fantastiske lufthavn i Phalaborwa blev vi hentet af personale fra Inyanga Safari. Fra vi tog hjemmefra, og til vi ankom på lodgen, var der gået rundt regnet 24 timer.

Hjemrejsen var magen til udrejsen – bare i omvendt rækkefølge 🙂 Lige et par gode tips vedrørende lufthavnen i Johannesborg:
Pubben/restauranten “KEG and Aviator” i den fjerne ende af terminal B er et besøg værd – her kan man få god og billig mad, Guinness (og mange andre øl) fra fad og bedst af alt … de har en afdeling, hvor man kan nyde både mad og øl samtidigt med, at der må ryges. Der er rigtig gammeldags værtshus stemning – og selv Carsten, der er ikke-ryger, hyggede sig!
Der er mange butikker uden for security check, men der er endnu flere, større og bedre butikker, efter du har passeret security check på hjemrejsen. Blandt andet en stor forretning med “afrikanske ting”. Så hvis du stadig har flere penge tilbage, som du bare skal have “brændt af”, så vent til du har passeret security check.

Lodgen

Der er en dejlig kølende pool på Inyanga Safari Lodge

Inyanga Safari Lodge er en skøn lille lodge beliggende i Grietjie Nature Reserve, som igen er en del af Balule Nature Reserve. Balule Nature Reserve er en del af det, der kaldes Greater Krüger National Park, som er betegnelsen for det samlede areal af såvel den statsejede del af parken (Krüger National Park), som de tilstødende private reservater, hvor man har nedlagt de officielle hegn i forsøget på at genskabe dyrenes naturlige vandringsmønster.

Der plads til 14 gæster på lodgen, så man får en eksklusiv og personlig service. Vi boede på logden i 12 dage og var så heldige at blive indkvarteret i den såkaldte “rondavel”. Vi havde et rigtig lækkert, flot og velholdt værelse.

Personalet på lodgen bestod, på det tidspunkt vi var der, af en dansk manager, en dansk guide, en sydafrikansk guide/hunter/ranger, en kok, en stuepige/køkkenhjælp og et par arbejdere til vedligehold af bygninger og have. Man bliver passet virkelig godt på, og alle er meget hjælpsomme. Specielt vil vi fremhæve den sydafrikanske erfarne guide/hunter/ranger Johan – han er et fantastisk menneske med en omfattende viden. Han har nogle gange en “hård” mening om forholdene i Sydafrika, men den er altid velbegrundet – og man kan godt, som “forkælet” dansker, få øjnene op for, at alting ikke altid er så let.  Men også vores unge danske guide Simon fortjener ros – han er meget engageret og han har, trods sin unge alder, tilegnet sig en masse viden om dyrene  i bushen og området i det hele taget.

Maden på lodgen er et kapitel for sig selv. Alle måltider (og drikkevarer til måltiderne) er inkluderet i prisen for opholdet – og der er masser af rigtig lækker mad! Den rare kok Sam, som altid er bange for ikke at gøre det godt nok, tryller den ene lækre ret frem efter den anden. Morgenmad og frokost er sådan lidt buffet-agtig, hvor man selv kan vælge, det man helst vil have. Aftensmaden er enten portionsanretninger eller buffet, og til aftensmaden serveres der dejlig sydafrikansk vin. Efter aftensmaden slutter man af med en kop kaffe og et glas af den skønne Amarula.

Safari-oplevelser

Elefant på tæt hold under gamedrive

Safari/game drive i Sydafrika er meget anderledes, end safari i f.eks. Kenya, Tanzania eller Botzwana, hvor vi har oplevet store og tørre sletter, hvor man kan spotte dyrene på lang afstand. I starten af februar, hvor der er sommer i Sydafrika, er bushen tæt – meget tæt, så det er svært at se dyrene, men de er der. Løver, elefanter, næsehorn, giraffer, zebra, impala, gnu, bøfler, leoparder, geparder, hyæner, sjakaler og ja, man kan blive ved. Masser af spændende fugle. Desværre så vi ikke leoparden, men ellers blev vi velsignet med oplevelser. Faktisk er bushen så tæt, at man lugter elefanten, før man ser den. Der er utroligt frodigt og ubeskriveligt smukt.

Vi kørte en del game drives i Grietjie området, hvor logden ligger. Vi kørte ud tidligt om morgenen og/eller eftermiddag og sent om aftenen, hvor man spotter dyrene med projektører. Der findes ikke 2 game drives, som er ens. Man kan køre forbi det samme sted masser af gange uden at se dyr og pludselig, så ser man 5 løver på stedet. Ud over game drives i Grietjie, kørte vi game drive i  Thsukudu og en enkelt heldags tur i selve Krüger National Park. Pånær turen i Krüger, blev alle turene kørt i åbne biler med masser af udsigt og mulighed for at fotografere. Turen i Krüger er så lang, og der er så koldt om morgenen (selv om sommeren), at man foretrækker at køre i bussen, hvor vinduerne kan lukkes. Når det bliver varmt, eller når der er noget at fotografere, åbner man bare vinduerne og så har man masser af luft og masser af udsyn.

Nærkontakt med gepard

Ud over game drive i Thsukudu besøgte vi Thsukudu Game Lodge.  På Lodgen bor der 4 tamme geparder, som man har mulighed for at kæle lidt for, hvis man tør 🙂 . Det var en dejlig oplevelse, at få lov at komme så tæt på et dyr, som man ellers er vant til at se, som det hurtigste rovdyr på savannen.

På Camp Jabulani kan man komme på en “Elephant back safari” – der, som navnet antyder, er en tur ud i naturen på ryggen af en elefant. I modsætning til afrikanske elefanter, kan asiatiske (indiske) elefanter gøres tamme, og man kan få dem til at lave alle mulige skøre tricks. Afrikanske elefanter kan ikke tæmmes, men de kan trænes! De lærer ikke tricks, som at stå på et ben og andet skørt – men de lærer at gøre nogle af de samme ting, som de naturligt gør (gå, stå stille, dreje, samle ting op med snablen osv.) på kommando. Det er temmeligt dyrt, at få en tur på Camp Jabulanis afrikanske elefanter, men det er, efter vores mening, alle pengene værd. Elefanterne er en oplevelse i sig selv, og det er fantastisk at ride rundt mellem andre dyr i naturen, der slet ikke bliver bange – de ser dig bare som en “del” af elefanten.

Andre oplevelser

Udsigt over Blyde Dam i Drakensbjergene

Ud over at køre og kigge efter dyr i reservaterne/national parken, er der også andre ting, som man kan opleve i Sydafrika. Og det er en anden forskel i forhold til f.eks. Kenya og Tanzania – for her er rigtig mange andre oplevelser inden for kort afstand, hvis man bor i området omkring den sydvestlige del af Krüger National Park. Vi vil ikke begynde at remse alle de muligheder op, der findes (brug Google, og find dem selv 🙂 ), men vi vil nævne nogle af de bedste oplevelser vi havde.

Vi var et par gange inde i byen Phalaborwa, der ligger en halv times kørsel fra Inyanga Safari Lodge. Det er en hyggelig by, hvor vi følte os helt trygge ved at gå rundt på egen hånd. Hvis man er til shopping, er der et inkøbscenter og en del store butikker … blandt andet en “Woolworth” med en meget effektivt aircondition. Og som før nævnt er lufthavnen ved Phalaborwa en seværdighed i sig selv.

Man må heller ikke snyde sig selv for en tur til Drakensbjergene. Vi var både på en sejltur på Blyde Dam nedenfor bjergene, og på en tur oppe i selve bjergene. På begge ture oplever man fantastiske natur-scenerier, og får set, hvordan en flod gennem millioner af år kan “skære” sig ned i bjergene. Blyde River Canyon er verdens tredie største kløft og et fantastisk syn! Ved en del af seværdighederne i bjergene er der masser af boder med souveniers af forskellig art – og det er en god ide at købe sine souvenirs her. Man skal huske at “prutte” om prisen, og med lidt talent skal man nok få en god pris.

Johan og Carsten med den nedlagte zebra

I Sydafrika er det muligt at gå på jagt uden at have jagttegn (ledsaget af en professionel hunter). Og da der på lodgen var en del snak om jagt, blev vores interesse vakt (ingen af os er jægere i forvejen). Efter at have overvejet det et par dage, besluttede Carsten sig til sidst for at prøve lykken. Og da Inge altid har ønsket sig et zebraskind, skulle det selvfølgelig være en zebra, der skulle være byttet. Efter en lang, spændende og (meget) varm dag sammen med Johan, lykkedes det allersidst på dagen at få ram på en zebra. Nu går vi så bare spændt og venter på, at skindet skal komme til Danmark.
 
 
 
 
 
 
 
KPICASA_GALLERY(SlideshowSydafrika2010#Gv1sRgCMeck-DZs-a_OQ)
 

3 Comments

 1. Hej med jer!
  Hvor er det dejligt at læse om jeres skønne rejse til Sydafrika. 🙂
  Sagen er den, at jeg og min kommende mand er ved at planlægge vores bryllupsrejse. Vi har valgt at turen skal gå til Sydafrika, på safari. Vi har kigget på nettet, men der simpelthen så mange forskellige valgmuligheder. Vi er nu faldet over Inyanga Lodge. Nu vil jeg høre jer om hvorfor vi skal vælge Inyanga. Det er også den eneste hjemmeside vi er faldet over hvor turen bliver kaldt “foto”safari. Er det fordi at der er større muligheder for flotte fotos? Og er det godt eller skidt t der un kan bo 12 på Lodgen. Vi vil have at vores bryllupsrejse skal være noget helt særligt, så jeg håber i har lyst til at besvare et par spørgsmål, og hvis der er gode råd at hente. Håber at høre fra jer snarest. MVH Camilla Andersen – Århus

  1. Hej Camilla (+ kommende mand) 🙂
   Tak for kommentaren. Nu er det altid meget svært (og lidt risikabelt) at råde andre vedrørende rejser – fordi vi mennesker oplever ting forskelligt! Men vi kan prøve at videregive hvordan vi har oplevet noget … og så må andre tage det som input, og så iøvrigt selv vurdere, hvad der er rigtigst for dem.
   Når det er sagt, vil vi sige, at vi havde en fantastisk tur til Sydafrika. Det er vores eneste tur til Sydafrika, så vi har ikke andet at sammenligne med derfra. Vi har dog været i Afrika flere gange – og hvis vi trækker lidt på erfaringen fra de ture, så vil vi sige det sådan, at I skal vælge Inyanga, hvis I gerne vil have en mere “afslappet individuel personlig oplevelse”. Da vi var der, var der 2 danske “guider”, som øste ud af deres viden og var klar til at svare på alt muligt – og som gerne tog en snak om andet end Afrika også. Vi er normalt ikke særligt “socialt anlagte”, men på Inyanga Lodge var det alligevel rart at have mulighed for at få en snak om dagens oplevelser – eller planerne for næste dag – med nogle som forstår dansk tankegang, mimik og humor. Og der var ingen problem med hensyn til at få lov til at “være i fred”, når man havde lyst til det. Når det danske element så er nævnt, vil vi gerne fremhæve den lokale ranger Johan (ifølge hjemmesiden er han stadig tilknyttet lodgen). Han er en guld grube af historier og viden om Sydafrika – og han deler gerne ud af den. Hvis I ender med at vælge Inyanga – og møder Johan – må I endelig hilse ham fra os (bare nævn ham danskeren der skød forbi en zebra der stod stille – men alligevel fik ram på en anden sidst på dagen) 🙂
   Og både danske guider og rangeren var utroligt afslappede, uhøjtidelige og gav indtryk af at have al den tid i verden der skal til, for at servicere lige netop dig! Og det leder frem til det med de maksimale antal gæster – vi så det absolut som en fordel, at der ikke var ret mange (nogle af dagene var vi faktisk kun os to). Det er meget afslappende og meget lidt “kommercielt”.
   Om der er mulighed for flere flotte fotos ved at benytte Inyanga, end andre steder, ved vi ikke, men på grund af de ting vi allerede har nævnt, havde vi rigtig meget indflydelse på hvilke ture vi gerne ville på (også små uofficielle ture), hvilke dyr vi helst ville lede efter, hvor og hvor længe vi gerne ville holde for at tage billeder osv. osv. Og med et begrænset antal gæster, vil vi tro at de altid er indstillede på at opfylde alle ønsker i den retning. Og der er helt sikkert masser af muligheder for at tage billeder (har lige checket: vi tog lige knap 1500 billeder). Og noget af det specielle ved Sydafrika, sammenlignet med andre “safari lande”, synes vi er, at der ud over dyrene også er meget andet spændende at se på og tage billeder af … f.eks. det uforglemmelige område omkring Blyde River – både set nede fra floden og oppe fra bjergene!!
   Og lad os så lige slutte at med også at nævne den fremragende mad, den gode rødvin, den spændende Phalaborwa lufthavn og alt det andet fantastiske!! Hvis ikke I har checket punktet “Rejsebreve” på Inyangas hjemmeside, så gør det – har lige læst lidt af de nyeste beskrivelser – og det lyder som om “alt er ved det gamle”!!
   Uanset hvor I tager hen, vil vi ønske jer en fantastisk bryllupsrejse … og hvis I ender på Inyanga, vil vi blive rigtig glade, hvis I gav en tilbagemelding vedr. hvad I så synes om det!!
   Mvh. Inge & Carsten

 2. Hej Igen!
  Mange tak for den flotte besvarelse. Mit umiddelbare indtryk er at jeg har mest lyst til at rejse med Inyanga, da jeg ¨går efter den ultimative dyreoplevelse, og her virker det som om at man kan komme tættere på dyrene, end hos de fleste andre selskaber (Måske på grund af det lave deltager-antal)- Det er i hvert fald det eneste sted jeg har kunne finde noget med nærkontakt med de vilde dyr, hvilket er noget af det jeg vægter højt. Det lyder også umiddelbart som om at de er meget fleksible, og der derfor er mulighed for lidt ekstra forkælelse, når det nu er bryllupsrejse. Har været inde og læse flere af rejsebrevene, det lyder helt fantastisk, og lige noget for os. Jëg ringer til dem imorgen, og får dem til at tilsende os et tilbud. 🙂 Og jeg skal nok hilse dernede når vi kommer så langt.. fra manden der skød forbi en zebra der stod stille 😛 – Igen mange tak for den lange og detaljerede besvarelse, det var til god hjælp og inspiration! Hilsen Camilla 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.