Kythira (2012)

Det er nærmest blevet en tradition, at vi besøger en græsk ø hvert år. På et tidspunkt vender vi nok tilbage til nogle af de samme øer igen, men der er stadig mange, som vi ikke har set – og gerne vil se. Når vi skal planlægge en ferie, går vi ofte efter steder med en begrænset mængde turister og gerne en masse skøn natur. Så da der dumpede en mail fra Primo Tours ind i vores indbakke, med et tilbud om at være blandt de første gæster en dansk rejsearrangør sendte til øen Kythira, besluttede vi os hurtigt for at prøve det.

Vi var på Kythira i 2 uger i september 2012 og havde alletiders tur. For det første er det efter vores mening en skøn ø … og for det andet var det perfekt med 2 uger – så når man både at se og opleve en masse og man får slappet helt af! Og september er efter vores mening et rigtig godt tidspunkt at rejse til Grækenland på – de fleste turister er taget hjem, men varmen er der endnu!

Udsigten fra borgen i Chora ned over Kapsali

Øen generelt
Kythira er på størrelse med Langeland og en ø med et meget varieret landskab og et fantastisk natursceneri. Det er en ø med mange klipper, hvor vestkysten er den mest klippefyldte og “barske” side af øen – men der er også store åbne områder. Mange steder er der fantastiske kløfter i landskabet, der er store huler man kan besøge, der er små vandfald man kan bade ved, der golde afsvedne områder og der er frodige grønne områder, der er hyggelige byer, der er ruiner af spændende gamle bebyggelser (med en helt vild udsigt) og der er mange skønne strande – både stenstrande og strande med det fineste hvide sand.

Og som forventet bærer øen ikke præg af masseturisme – så det er ikke her, man skal tage hen, hvis man leder efter strande med masser af vandscootere og bananbåde eller store flotte natklubber med smarte drinks  😎

Et par bemækelsesværdige byer på Kythira er Potamos og øens “hovedstad” Kythira/Chora (lidt forskelligt hvad den kaldes).
Potamos er en by med ægte græsk stemning, et stort udvalg af butikker (altså små hyggelige græske butikker … ikke shopping centre!!), et apotek, en pengeautomat, et lille sygehus og hyggelige taverner – prøv f.eks. at sidde på torvet midt i byen og nyde en frappé, mens du kigger på livet i byen.
Kythira/Chora ligger dramatisk placeret højt over Kapsali og hvis du går gennem byen, kommer du ud til borgen med den fantastiske udsigt over bjergene, havet og stranden ved Kapsali. Selve byen er med mange hyggelige små gader og selvfølgelig et udvalg af taverner/cafeer.
En by, som er rosende omtalt i diverse guidebøger, er Avlemonas. Vi besøgte den, og den sagde os ikke rigtigt noget. Der er da nogle pæne huse og en masse pæne blomster, men det hele virker mere “kommercielt” end andre steder og det virker ikke specielt græsk. Men det er bare vores mening. Prøv selv – og hvis ikke du gider byen, kan du jo tage den afmærkede vandretur op til den lille kirke, som man kan se på toppen af det nærliggende bjerg 🙂 Deroppe fra er der også fin udsigt ned til Diakofti.

Udsigten fra Hotel Romantica ind over Agia Pelagia

Hotellet
Vi boede på Hotel Romantica i Agia Pelagia på østkysten i den nordlige del af øen. Hotellet levede helt op til vore forventninger: pænt og rent, en balkon til at sidde og slappe af på inden aftensmaden, en seng at sove i og god morgenmad. Der er også en pool på “søsterhotellet”, som man må bruge – det nåede vi nu aldrig at prøve.

Agia Pelagia er en fredelig lille kystby med en god strand og et fint udvalg af restauranter. Alle de restauranter, som vi besøgte, var gode, men man ender altid med at have en yndlings restaurant. Vores blev “Stella”, hvor vi fik masser af god mad og flink betjening.

I nærheden af Agia Pelagia ligger byen Karavas. Hvis man er frisk på en lille gåtur (ca. 5 km), tager man bare vejen nord ud af Agia Pelagia og følger den – så ender man i Karavas. Husk at besøge det spændende bageri lige inden Karavas (køb lidt proviant til den videre tur). I Karavas kan man følge et lille vandløb ned til en kilde, som man kan drikke lidt af (og dertil kan man jo så passende spise lidt brød oppe fra bageren)   😉

På vej ud og udforske Kythira

Billeje
Vi kan godt lide at se så meget som muligt af det sted, hvor vi er, dog med tid til at at gøre det i langsomt tempo. Vi vil helst kunne komme rundt på egen hånd, med mulighed for at stoppe hvor/så længe vi vil, så derfor lejer vi normalt altid en bil, når vi er på rejsemål, hvor vi er trygge ved at køre selv. Rejsearrangøren har som regel et biludlejningsfirma, som de anbefaler. Men hvis du er tryg ved at finde et firma selv, er der oftest penge at spare.

Vi valgte at leje en åben “jeep” ved Panayotis, som havde et lille kontor i Agia Pelagia (mellem hotellet og stranden). Alt fungerede som det skulle – ingen problemer. Der var kraftigt regnvejr et par gange i løbet af vores ferie, så vi fik øvet os i at sætte kalechen op – men bortset fra det kan vi bedst lide at have en åben bil at køre rundt i. Så er man ligesom lidt “tættere på naturen”.

Vandreture
Der er mange afmærkede vandreruter på Kythira – og der er selvfølgelig også mulighed for selv at opfinde sine egne ruter. Vi valgte at afprøve de fleste af de afmærkede ruter, da de gik igennem flot landskab og var godt beskrevet både i en brochure (som vi ikke kan huske, hvor vi fik) samt på informationstavler ved start af turen. Så kan man læse lidt om det, man passerer på turen, og man har en god ide om, hvor lang turen er … både i kilometer og timer.
Du kan også finde information om vandreruterne (og downloade GPS data) på www.kytherahiking.com

Informationstavle ved start af vandrerute

En flot tur, som de fleste burde kunne klare, er turen fra Potamos ud til ruinerne af Paliochora (M31). Det er en tur på ca. 3,5 kilometer og selv om det går op og ned, er der ikke de helt vilde højdeforskelle. Turen går gennem flot frodigt landskab og selve Paliochora er noget, som man absolut bør se på Kythira. Paliochora var øens oprindelige “hovedstad” for mange år siden. Det at se ruinerne og tænke på dem der engang har boet der, er en ting – men noget andet er den fabelagtige udsigt der er. NB: Hold små børn i “stramme tøjler” – der er lodrette skrænter ned til 3 af siderne! Hvis ikke man kan/vil gå derud, kan man også køre og parkere ganske tæt ved – det gjorde vi faktisk i første omgang … senere tog vi så vandreturen derud, så vi var på dette fantastiske sted to gange!

En anden rigtig flot tur, er turen fra Mylopotamos ned gennem en dal med et vandløb, små vandfald og mulighed for at bade ved vandfaldet (M41). Det var en varm dag, da vi gik turen, men på grund af skygge og vandløb føltes der dejligt køligt. Fra dalen tilbage til Mylopotamos går det op og op og op – husk altid vand med på turen!
I nærheden af Mylopotamos er der også en gammel byzantinsk borg – den er også et besøg værd.

En længere og hårdere tur går fra Kapsali til Livadi (M11) og en anden rute (M15) tilbage igen. På denne tur passerer man, udover fantastiske bjerge og dale, også en hule hvori der er bygget en lille kirke “Agia Sofia”. Man kan gå ind i hulen bag kirken, hvor der er masser af “drypstens formationer”. Stedet er bestemt et besøg værd!

Stranden ved Diakofti

Strandene
Der er mange gode og flot beliggende strande på Kythira. Kig i en guide-bog, kig på et kort, spørg en rejseleder, spørg de lokale – og vælg så selv, hvilke du vil prøve. Her nævner vi nogle af dem, som vi nåede at besøge – og som gjorde størst indtryk på os:

Kaladi: Øens måske mest fotogene strand – beskrives også nogle steder som øens “varemærke”. Klart blåt vand, stejle klipper – adgang via lang trappe. Sten strand. Ingen restaurant/cafe.

Kapsali: Flot udsigt op til byen og borgen i Kythira/Chora. Sten strand. Et udvalg af restauranter.

Melidoni: Spændende køretur gennem klippefyldt landskab på øens sydvestlige del. Sand strand. Der var en “cafe campingvogn”, men den var lukket, da vi var der.

Diakofti: Den blev vores yndlings strand – og vi var der flere gange. Det klareste blå vand med fint sand både på stranden og i vandet. Og så ligger der et spektakulært skibsvrag tæt derved og desuden et par restauranter og cafeer.

 

 

21 Comments

 1. 1000 tak for jeres oplevelser. Vi skal afsted i år og bo på samme hotel som jeres. Der er ingen tvivl om at vi vil bruge jeres “rejseguide”..

  1. Hej Betina
   Tak for din positive kommentar. Det er altid dejligt, hvis nogen kan bruge det, man har brugt tid på at skrive, som input.
   Hav en rigtig god tur!
   Mvh. Carsten

 2. Tak for jeres fine rejsebeskrivelse, det var nok den der gjorde at vi nu har bestilt ferie til Kythira. Tager 14 dage i september!

  1. Hej Kim.
   Vi ønsker jer en rigtig god tur – og håber at I får en lige så god tur til Kythira, som vi havde.
   Mvh. Carsten

  1. Hej Dyveke
   Vi ønsker jer en rigtig god tur. Dejligt hvis I kan have glæde af noget af det vi har beskrevet. Det ser rigtig dejligt ud, det hotel I skal bo på!
   Vi kan ikke huske hvad vi gav for at leje bil, og vi har ledt efter et eller andet papir på det … men kan ikke finde noget, beklager. Vi kan huske at vi lejede bilen 10-11 dage – og gav cirka det samme som vi skulle have givet for 7 dage, hvis vi lejede gennem Primo Tours. Omvendt havde vi så også lidt “sjov” med at de ikke kunne tage kreditkort, men ville have betalingen kontant … og deres forklaring om forsikringsforholdene forstod vi vist aldrig helt. Så det bedste råd er nok: check gennem jeres rejsearrangør – og check så et eller to andre steder, og vælg så det i har det “bedst i maven” med 🙂
   Mvh. Carsten

 3. Hej
  Fin beskrivelse af Kythira…
  Er det korrekt at der ikke er hæveautomater på øen? Bare så man kan planlægge efter det… 😉
  Hvordan er temp de sidste 14 dage af Sept. ?(velvidende at vejret kan være skiftende)

  Mvh
  Karen

 4. Hej igen

  Ved I om man kan leje ATV på Kythira?

  ps fandt ud af det med hæve automat – at det er muligt(?)

  Mvh
  Karen

  1. Hej Karen
   Tak for din kommentar.
   Da vi var på Kythira, var der ingen hæveautomat i Agia Pelagia (hvor vi boede), men der var i den nærliggende by Potamos.
   Vi var på øen to uger midt i september, og vi oplevede regnvejr et par gange – men det var begge gange overstået i løbet af relativ kort tid – den øvrige ferie var solrig 25 – 30 grader.
   Vi mindes ikke at have set ATVer til udlejning på Kythira, men det kan selvfølgelig have ændret sig siden.
   Rigtig god tur til Kythira – I kan glæde jer.
   Mvh. Inge & Carsten

 5. Jeg har lige været på Kythira det er en dejlig ø. Der er meget stille og rolig, men der er mange muligheder for at gå ture. Det er rart at der ikke står en person og prøver at hiver kunder ind hver gang man går forbi en tervana så man kan i ro og mag studere deres mynu. Der bliver heller kørt så vild som man ser på mange andre øer. Og hoteller jeg boede på er hel supper, der var bare alt. selv kaffe, te, vand, danske bøger, klemmer, fyrfadslys ja selv kage til kaffe kom værtinden med flere gange i ugens løb, hun var bare så sød. Jeg boede på Golden sun
  MVH. Gerda

 6. Vi rejser en uge til Kythira og regner med at tage en taxa fra lufthavn til hotel, men er der overhovedet en taxa at få? Jeg har ikke kunnet læse mig til det. Vh Estrid

  1. Hej Estrid
   Nogle i vores familie er netop vendt hjem fra Kythira, og vi sendte spørgsmålet videre til dem. De skriver til os: “Der holder altid 3 taxaer ved lufthavnen når der lander et fly”.
   Hav en rigtig god tur!
   Mvh. Inge & Carsten

 7. Tusind tak for den fantastiske beskrivelse af Kythira, Vi skal bo på samme hotel d.23-8-2015.
  Er der en lille køkkenafd. på hotellet, f.eks. elkeddel eller kaffemaskine.

  1. Hej Steen….og andre,
   Vi kunne godt tænke os at komme til Kythira i sommeren 2017, men jeg syntes det er svært at finde en pakkerejse med fly og hotel dertil. Flyveturen tager ca. 1 døgn hver vej….. er det sådan i har rejst eller hvem har i rejst med?

   1. Hej Connie
    Primo Tours plejer at have rejser til Kythira … og de har da også rejsemålet på deres hjemmeside, men der er godt nok ingen datoer for mulige rejser. Lidt mystisk … prøv evt. at kontakte dem …

   2. Hej igen
    Nå, jeg spurgte lige Primo Tours af ren interesse. De skriver:
    “Vi ved desværre ikke på nuværende tidspunkt om vi kommer til at have Kythira på programmet, da der er nogle logistiske ting som skal falde på plads førend vi kan skrive yderlige informationer på vores hjemmeside.”

 8. Hej,
  Vi er ved at planlægge vores sommerferie og har købt flybilletter til Athen. Jeres beskrivelse af Kythira har inspireret os 🙂
  Kender I til campingpladser på Kythira? ?
  Med venlig hilsen
  Pia ?

  1. Hej Pia
   Vi ønsker jer en rigtig god ferie. Kythira er en dejlig ø, med mange muligheder.
   Vi holdt ikke øje med campingpladser, da vi var der. Men en hurtig Google søgning fortæller, at der skulle være en campingplads i Kapsali (http://www.kythira.info/en/camping/)
   Mvh. Carsten

 9. Hej igen,
  Tak for dit svar 🙂
  Og ja, det er den eneste campingplads vi kan finde på øen og desværre kan jeg ikke rigtig finde noget info om den, så jeg havde lige håbet, at jeg havde fundet nogle anmeldere 😉
  Vi har også meget svært ved at finde ud af færge fra Athen til Kythira. Vi vil bare SÅ gerne sejle! Men måske vi er tidligere ude med vores planlægning end færgeselskaberne er med deres planlægning!
  Pia 🙂

  1. Hej igen 🙂
   Vi kan desværre ikke udtale os om campingpladsens kvalitet, men Kapsali så ud til at være et dejligt sted med restauranter, butikker, biludlejningsfirmaer osv. Stranden er med små sten.
   Vi var jo så “heldige” at komme til Kythira med charterfly, så færger har vi ingen forstand på. Faldt lige over denne mulighed … måske var det noget:
   https://www.drakakistours.com/athens-to-kythira-by-coach/
   Mvh. Carsten

 10. 1000 tak ?
  Og detaljen med stenstrand var vigtig for os med en dreng på 6, der stadig elsker at lege i sandet på stranden ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.