Parga (2014)

August 2014 – 2 uger i Grækenland. Vi har besøgt mange forskellige græske øer, men har ofte snakket om, at man vel også burde besøge fastlandet. Vi fandt nogle beskrivelser af Parga og det omkringliggende område. Det lød så spændende, at vi besluttede os for at prøve det. Rejsen blev købt som en færdigpakket chartertur gennem Apollo Rejser. Man flyver til lufthavnen i Preveza og kører så til Parga.
Vi havde en rigtig dejlig ferie og fik set mange flotte og spændende ting. Men, at tage til Parga på dette tidspunkt fortrød vi! Parga ligger tæt ved en havneby, hvortil der sejler færger fra Italien – og ligeledes er det nemt at køre til Parga området fra både Albanien og Serbien … og naturligvis fra det øvrige græske fastland. Og de har åbenbart alle sammen ferie midt i august, så der var RIGTIG mange turister. For dem der trives godt blandt mange mennesker, er det sikkert helt fint – men vi synes bedre om, når der er lidt “luft” omkring os, dvs. ikke over-turistet.  Vi spurgte hotelværten, og fik at vide, at i midten af september er der langt færre (måske kun halvt så mange) turister. Så hvis vi nogensinde vender tilbage til Parga, bliver det i september.

Parga set fra borgen
Parga set fra borgen

Stedet generelt
Parga by ligger utroligt smukt i en lille sydvendt bugt og med bjergene i baggrunden. Byen har nærmest facon som et amfiteater, med husene beliggende op af skråningerne og stranden/havnen i centrum. Der er en fantastisk borg-ruin i den ene ende af byen, og hvis man går op forbi borgen, kommer man nemt over til den flotte lange Valtos strand.
Hele vejen langs strand-/havnepromenaden, og spredt rundt i resten af byen, ligger der den ene restaurant efter den anden kun afbrudt af lidt butikker med tøj/sko/souvenirs. Så – mange mennesker eller ej – så er det altid nemt at finde et sted at spise. Langt de fleste restauranter har den traditionelle “taverna menu”, men det er også muligt at finde noget lidt anderledes. F.eks. blev vi meget glade for at spise på “Island Bar”, som har en rigtig god tapas-menu og et altid meget venligt personale.
Hvis man er på en ø, kan man som regel nå at se det meste af, hvad der er at se på en 2 ugers ferie (Kreta dog undtaget 🙂 ) – men når man bor i Parga, har man hele Epirus regionen samt øen Lefkas indenfor rækkevidde – og der er rigtig mange spændende ting at se, så man er nødt til at prioritere! Vi fik set masser af smuk natur (Epirus betegnes som den frodigste region på det græske fastland), mange flotte strande, spændende borg-ruiner, ruinerne af et kæmpe amfiteater og storbyen Ioannina. Vi nåede også en tur rundt på øen Lefkas, så vi fik et godt indtryk af, hvad det er for et sted.

Pool området på Hotel Margarita
Pool området på Hotel Margarita

Hotellet
I Parga boede vi på Hotel Margarita. Det er et rigtig dejligt hotel, som ligger i udkanten af byen. Vi synes, at placeringen af hotellet var perfekt. Man er lidt ude i naturen, så man kan nyde fuglefløjt og cikadernes “sang” sammen med sin morgenmad – og samtidigt er der kun en gåtur på 10 min. ind til centrum.
Selve hotellet ligger op ad bjergsiden, så de enkelte lejligheder ligger som trappetrin over hinanden. Øverst oppe er der et lækkert poolområde med en poolbar, som, da vi var der, havde åbent fra 7 til 20. Der er mulighed for at købe morgenmad i poolbaren – og ud over servere drikkevarer kan de også i løbet af dagen lave både pizza, toast og andre lette retter. Desuden kan man benytte sig af gratis WIFI, men forbindelsen virker kun i poolområdet.
Lejlighederne er veludstyrede (efter vores mening) og bliver holdt pænt rene. Og er der problemer, så er hotelvært Thanasis altid klar til at hjælpe.

Billeje
Vi lejede en lille bil (Citroën C1) ved AVIS i 8 dage for ialt 360 €. Vi har som oftest lejet en åben firehjulstrækker på vores rejser i Grækenland, men for det første er det ikke noget, de sådan lige har “på lager” her, og hvis de kan skaffe dem, er de dobbelt så dyre som en lille bil – for det andet kunne vi forudse, at vi kom til at køre en del længere ture på motorvej/landevej. Så derfor var det helt OK med en lille C1 (med aircon!). Vi savnede ikke en firehjulstrækker, for der var asfaltvej til alle de steder, vi fandt på at ville besøge.

På vandretur ved Kalodikiou søen
På vandretur ved Kalodikiou søen

Vandreture
Bjergene bag Parga er, som det meste af regionen iøvrigt, skovklædte, og der findes muligheder for gode vandreture i området. Vi fandt en god rute, der, i et par hundrede meters højde, førte os i en halvcirkel rundt om byen, så vi endte ovre i nærheden af Valtos stranden 🙂 Tager man turen om formiddagen, undgår man den værste varme og så kan man jo bruge resten af dagen på Valtos stranden og så gå gennem byen hjem. Denne tur kan forlænges op til en vandmølle ved Anthousa (Louka’s Watermill), hvor der er et spændende lille museum og en hyggelig cafe.
Der er også et par forskellige ruter fra Parga over til Lichnos stranden. Den ene rute går helt op på toppen af det bjerg, der ligger mellem Parga og Lichnos (der er en flot lille kirke på toppen) – den anden rute holder sig i lavere højde og går gennem en meget frodig, næsten regnskovsagtig, strækning.
Man kan sikkert selv finde flere ruter i området omkring Parga, men har man en bil til rådighed, er der jo masser af muligheder for at udforske andre områder. Vi gik blandt andet en god tur langs sydsiden af Kalodikiou søen – der er en grusvej hele vejen, og der er en fantastisk flot natur og dyreliv … vi så både oddere, isfugle, hejrer og en sumpskildpadde. Går man frem til enden af grusvejen og tilbage igen samme vej, er det en tur på ca. 10 km.
Skovområdet ved Karavostasi er også alletiders til en gåtur. Der er masser af småveje, så man kan lave turen så lang eller kort, som man har lyst til. Og så er det jo ikke så ringe, bagefter at gå ned og smide sig på den lækre Karavostasi strand 🙂

Krioneri stranden i selve Parga by
Krioneri stranden i selve Parga by

Strandene
Der er masser af strande i området både nord og syd for Parga. Det er jo “smag og behag”, hvilke strande man synes bedst om – så det bedste råd er nok: lej en bil, kør rundt og tag et kig på de forskellige strande og find dine egne favoritter. Herunder er en lille beskrivelse af nogle af de strande, som vi besøgte.
Valtos stranden, der som før nævnt ligger lige ved siden af Parga, er en flot lang strand med masser af solsenge, restauranter og vandsport. På trods af de mange turister var det altid nemt at finde plads på Valtos stranden, og man ligger ikke “som sild i en tønde”. Der er sand både på stranden og i vandet – der bliver hurtigt dybt. Der er brusere på stranden, så man kan skylle saltvandet af sig. Valtos stranden blev den, vi besøgte flest gange – fordi den lå i gå afstand fra hotellet.
Krioneri stranden, som er stranden i selve Parga by, ser såmænd fin ud, men vi fik den aldrig prøvet. Den er relativt lille og der er mange mennesker, så vi ville hellere over på Valtos.
Licnos stranden, som man kan gå til fra Parga, besøgte vi kortvarigt. Den var ikke nær så lækker som Valtos – efter vores mening.

Karavostasi stranden
Karavostasi stranden

Karavostasi stranden, som ligger 10-15 kilometer nord for Parga, blev vores absolutte favoritstrand. Turen dertil går gennem en dejlig skov, stranden er med sand både på stranden og i vandet og så er det en meget bred strand med masser af plads – og i hvert fald i den nordlige ende er der en cafe, hvor man kan hente sig en frappe, eller hvad man nu er til. Der er også brusere, så man kan skylle saltvandet af sig. I modsætning til de andre nævnte strande (som alle i et eller andet omfang ligger lidt beskyttede i en bugt), ligger stranden i Karavostasi direkte med front mod vest, så der kan være meget store bølger, hvis det blæser.
Ammoudia stranden, som ligger 15-20 kilometer syd for Parga, er en rigtig lækker strand. Den er ikke så pakket med mennesker og der er dejlig sand både på stranden og i vandet. Der bliver ikke så hurtigt dybt, så dette er alletiders strand, hvis man har børn med! Igen er der også her bruser, så man kan blive skyllet i ferskvand. Der er ingen cafe/bar lige ved stranden, men går man et par hundrede meter, finder man både supermarked og restauranter.

Seværdigheder
Som før nævnt er der rigtig mange muligheder for at komme rundt og se spændende ting, når man bor i Parga. Herunder nævner vi nogle at de ting, som vi valgte at prioritere – check selv andre muligheder på internettet, eller spørg dig for hos nogle af alle de firmaer i Parga, der arrangerer ture, og vælg så selv, hvad du vil prioritere.

På tur i Acheron floden
På tur i Acheron floden

Acheron floden
I Ammoudia kan du købe sejlture på Acheron floden – det overvejede vi, men bestemte os for istedet at køre til Gliki, hvor man har forskellige muligheder for oplevelser på/i floden. Man kan sejle i kajak, sejle i gummibåd eller ride på hest. Man kan også vælge gå en tur op langs floden til det sted, hvor nogle kilder vælter ud af bjerget. Hvis man sørger for at have badetøj på, kan man fortsætte længere op gennem floden – hvor man dels går gennem det kolde vand, og hvor man en gang i mellem må svømme lidt, hvor det er dybest. Floden løber her i en dyb kløft, så det er en meget speciel oplevelse at gå ude i floden på bunden af kløften.

Nekromanteion templet
Nær Ammoudia ligger der nogle spændende ruiner. Der er dem, der mener, at disse ruiner er ruiner af Nekromanteion – et tempel, hvor indgangen til dødsriget findes … spændende var i hvert fald en stor sal under jorden – bygget udelukkende af store sten … altså søjler, buer og ”loftsbrædder” – alt er store sten.

Amfiteateret ved Dodoni
Amfiteateret ved Dodoni

Amfiteateret ved Dodoni
Endnu en gang spændende ruiner. Denne gang af et gammelt amfiteater med plads til 18.000 tilskuere – opført før kristi fødsel. Ganske imponerende! Der var gang i et større restaureringsprojekt, da vi besøgte teateret,  så fremtidige besøgende får måske en endnu større oplevelse, end vi gjorde.

Ali Pasha borgen
Denne borg kan man se fra Parga, og hvis man har mod på det, kan man gå turen op til borgen. Der er også mulighed for at komme med et “tog” fra Parga op til borgen. Det er en stor og spændende borg og der er en fantastisk udsigt deroppe fra.

På toppen af borgen i Parga er der en fantastisk udsigt - her ses Valtos stranden i baggrunden
På toppen af borgen i Parga er der en fantastisk udsigt – her ses Valtos stranden i baggrunden

Borgen i Parga
Som man måske kan fornemme, kan vi godt lide at besøge ruiner – vi synes, at det er fascinerende at gå rundt i ruinerne og prøve at forestille sig, hvordan mennesker har levet der engang. Selv om man ikke er så vild med ruiner, skal man ikke, hvis man er i Parga, snyde sig selv for en tur op på borgen i selve Parga. Det er næsten en helt lille ruin by, og man kan følge nogle små stier rundt mellem de gamle ruiner. Sørg endelig for at komme helt op på toppen (gå efter “antennerne”) – der er en utrolig flot udsigt ned over Valtos stranden og bjergene bagved. Når du har været deroppe, kan du passende sætte dig på den cafe, der også er inde på borg-området, og nyde den bedste udsigt over Parga by!

Ruinbyen Elea
Her kunne vi sagtens have brugt mere tid, men vi kom netop den dag, hvor der var lukket. En ung mand så os ved lågen og vi fik lov at komme ind og se os omkring 1 times tid og heldigvis for det, for det var et meget spændende sted og er helt sikkert et besøg værd, hvis man kommer på de kanter.

Ved søen i Ioannina
Ved søen i Ioannina

Ioannina
Epirus’ hovedby, Ioannina, er smukt beliggende ved en sø. Byen har 90.000 indbyggere, men holder man sig til området omkring søen og den gamle bydel, så er der meget fredeligt. Parkering kan være lidt en udfordring, men vi fandt ud af, at lige syd for den gamle bydel og helt ud til søen var der en fin vej med masser af parkeringsplads langs vejen. Derfra kan man følge søen og gå gennem parklignende områder udenom den gamle bydel på ydersiden af bymuren. Når man er nået rundt om den gamle bydel, er der masser af cafeer og restauranter, der er heller ikke langt til gaden med alle butikkerne eller en indgang til den gamle bydel.
I Ioannina ville vi også have besøgt Perama hulerne, som efter sigende skulle være virkelig flotte/spændende, men der var lukket, da vi endelig nåede frem til hulerne (de lukkede kl. 17 – selv her i højsæsonen).

Porto Katsiki, Lefkas
Porto Katsiki, Lefkas

Lefkas
Vi besluttede os for at udforske øen Lefkas, når nu vi var tæt på den. Det kunne jo være, at den skulle være mål for en ferie en anden god gang!? Det blev en lang dag, for der er også rigtig meget at se på Lefkas – smuk grøn natur, spændende bjerge, hyggelige byer og flotte strande. Helt fantastisk er stranden ved Porto Katsiki … og vi er så gode til at få tiden til at gå, at klokken var blevet omkring 18, inden vi nåede dertil. Vi skulle selvfølgelig nå at bade ved den flotte strand og vi skulle også op på pynten overfor og tage billeder. Porto Katsiki ligger i den fjerneste ende af Lefkas, så der var lang vej hjem til Parga – vi nåede tilbage ved 22.30 tiden :-), så det er en heldagstur!

4 Comments

 1. Hej.
  En rigtig god hjemmeside. Vi har været i Parga et par gange, og skal igen om en måned.
  Island Bar er super, men linket er forkert.

  Venlig hilsen
  Svein

 2. Hej Svein
  Tak for din kommentar. Rigtig god tur til Parga.
  Jeg har fjernet link til Island Bar (kan se at de har ændret Facebook side og at det ikke er de samme der driver den mere).
  Mvh. Carsten

 3. Hej! Mega god hjemmeside med dejlig information omkring stedet!
  Ved I om man skal have et slags certifikat for at sejle i kajak?
  Mvh Emma

  1. Hej Emma!
   Tak for de pæne ord.
   Jeg ved ikke så meget om kajaksejlads, men jeg har lidt svært ved at forestille mig, at det skulle kræve certifikat.
   Mvh. Carsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.